HEESCH – De mannen van de 3Whiskyteers uit Heesch kennen elkaar al zo’n 25 jaar. Ad van Oss (60), Joep van Aar (59) en Paolo Conti (58) delen ook al 25 jaar dezelfde passie, namelijk een goed glas whisky. Maar daar is het niet bij gebleven. Tijdens een whiskyavondje in 2011 ontstond het idee om zichzelf de 3Whiskyteers te noemen en een whiskyreis te maken naar Islay.
Islay is een eiland aan de westkust van Schotland, dat vooral bekend staat om z’n vele whiskystokerijen. De ‘peated’ (geturfde) whisky die hier vandaan komt, sluit helemaal aan bij de smaak van deze mannen. In Nederland hebben ze daarna een bezoek gebracht aan Horstman Destilleerderij in Losser. Johan Horstman kwam er al snel achter dat de mannen niet alleen kwamen om whisky te proeven, maar dat ze vooral geïnteresseerd waren in het proces van whisky maken. Dit resulteerde in het voorstel van Johan aan de mannen om zelf een ‘3Whiskyteers whisky” te maken. Ze mochten daarbij gebruikmaken van zijn apparatuur en kennis. De gebruikte ingrediënten, dat wil zeggen de mout en de gist, komen uit de koker van de mannen zelf.
Bij de eerste stap van het proces, waarbij het zetmeel wordt omgezet in suiker en vervolgens in alcohol, kregen ze ook hulp van de meesterbrouwer van Grolsch. De tweede stap bestaat uit het destilleren. Dit gebeurde in de prachtige koperen ketels van Horstman. Echter, dan heb je nog steeds geen whisky…
Om het whisky te mogen noemen, moet het destillaat minimaal drie jaar en een dag op een eikenhouten vat rijpen. De mannen hebben voor een vat gekozen waar voorheen port in heeft gezeten. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de whisky. Hier heeft het ongeveer vier jaar op gelegen. Daarna is een kleiner, nieuw portvat aangeschaft en vervolgens heeft de batch hier nog een achttal maanden in gerijpt. Dit om de smaak verder te intensiveren.
Tijdens deze laatste maanden werden de fles en het etiket uitgekozen/ontworpen, om het eindresultaat een eigen herkenbare uitstraling te geven. Ook was er aandacht voor social media. Op Instagram (3Whiskyteers) en de website (3Whiskyteers.com) kon iedereen alle verrichtingen volgen.
In januari werd de whisky gebotteld. Dit leverde 141 flessen op. De lancering van deze eerste batch heeft plaatsgevonden op 19 maart in CC De Pas. De mannen hebben hun eerste fles met trots aan Johan Horstman overhandigd. De 3Whiskyteers omschrijven hun whisky als robuust en karaktervol, met de geur van rood fruit, eiken, mout en leer. Je proef geroosterd eiken, rood fruit, kampvuur en zoethout.
Lezersactie
Samen met de 3whiskyteers mag DeMooiBernhezeKrant een fles Whisky weggeven. Stuur het antwoord op onderstaande vraag vóór maandag 27 maart 12.00 uur naar info@demooibernhezekrant.nl en wie weet ben jij binnenkort de eigenaar van een fles 3Whiskyteers whisky.
Van welke graansoort wordt meestal whisky gemaakt?
Foto: Yvonne Kroese