Maak kennis met Paul Verhoeven, een geboren en getogen Heeswijk-Dinthernaar. Van jongs af aan is Paul te vinden op boerenbedrijven. Zoals hij zelf zegt: “Het boerenbloed stroomt door mijn aderen.” Opgegroeid tussen de boerderijen van Heeswijk-Dinther, heb ik als jonge jongen bij veel boeren gewerkt.” Inmiddels heeft Paul een gezin met een vrouw en drie dochters en is hij naast zijn werk actief bij onder andere muziekvereniging Serveas, regio-orkest Oost-Brabant en het Vierdaagse Orkest. Sinds anderhalf jaar werkt hij bij adVee Dierenartsen, waar hij de dierenartsen ondersteunt op het gebied van stalmanagement, voeding en hygiëne.
Paul vertelt enthousiast over zijn werk: “Ik ondersteun boeren met vraagstellingen die ze hebben over hun management in de stal. Biosecurity is bijvoorbeeld een veelvoorkomend onderwerp, evenals het belang van schoon drinkwater voor hun dieren.” Paul bezoekt boeren om advies te geven en controleert de gezondheid van hun dieren. Hij geeft advies over gezondheidsondersteunende producten, zoals organische zuren, en helpt boeren met het adviseren over het goed reinigen van water- en voedingssystemen.
Een van Pauls specialiteiten is zijn kennis over reststromen uit de voedingsindustrie, die als voer voor vee dienen. “Onze Nederlandse veehouderij verbruikt ongeveer 6 miljoen ton aan reststromen. Voorbeelden zijn kaaswei en bijproducten uit de aardappelindustrie,” legt hij uit. “Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig, en je houdt 9 liter kaaswei over die naar varkensbedrijven gaat. Varkens vinden dat heerlijk. Voor iedere kilo friet is 1,8 kilo aardappels nodig, en de rest wordt veevoer. Het gebruik en de conservering van deze reststromen is een van mijn specialisaties.”
In zijn dagelijkse werk helpt Paul boeren met praktische problemen. Zo vertelt hij over een klant die merkte dat de vertering bij zijn varkens niet goed verliep. “De boer dacht eerst aan een bacteriële infectie, maar de dierenarts en ik bekeken de samenstelling van het voer. Met een paar simpele aanpassingen ging het meteen een stuk beter.”
Darmgezondheid is ook een belangrijk onderwerp voor Paul. “Meer inzicht in de darmgezondheid betekent meer inzicht in de algehele gezondheid van dieren. We werken aan het ontwikkelen van goede parameters hiervoor.”
Paul is trots op de Nederlandse Landbouw en vindt dat deze sector vaak onterecht onder een kwaad daglicht staat. “Het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in Nederland zijn erg hoog, zeker als je het vergelijkt met andere landen die ik heb bezocht. Buiten West Europa zijn er veel dingen nog steeds toegestaan die hier al meer 10 jaar verboden zijn. Als we noodgedwongen meer voedsel moeten gaan importeren gaat daarmee onze voorsprong in voedselveiligheid deels verloren. We hebben onze boeren en tuinders met hun kennis in Nederland dus hard nodig. Gezondheid bij mensen begint met gezonde voeding.”